Stosujemy odpowiednio dobrane enzymy trawienne

Pod pojęciem enzymów trawiennych kryje się specyficzna grupa białek, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka i wpływają na przyspieszenie rozkładu złożonych związków pochodzących z pożywienia na proste do strawienia cząsteczek. Zjawisko to zachodzi w procesie hydrolizy. Produkcja enzymów trawiennych zachodzi głównie w trzustce oraz w jelicie cienkim, gruczołach ślinowych oraz w żołądku.

Sprawdzamy właściwości enzymów trawiennych

najlepsze enzymy trawienneStandardowo enzymy trawienne można podzielić na cztery główne grupy. Pierwsza grupa to enzymy proteolityczne, czyli peptydazy, które odpowiadają za rozkład białek. Druga grupa to enzymy amylolityczne, inaczej nazywane amylazami, które są odpowiedzialne za rozkład węglowodanów. Trzecia grupa, czyli enzymy lipolityczne, to inaczej lipazy, które powodują rozkład tłuszczów. Natomiast czwarta grupa to enzymy nukleolityczne, inaczej nukleazy, które powodują rozkład kwasów nukleinowych, w tym kwasu rybonukleinowego (RNA) i kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA). Warto zdecydować się na najlepsze enzymy trawienne. Suplementacja może być niezbędna w przypadku niektórych osób, na przykład z upośledzonym funkcjonowaniem trzustki, u osób z nieszczelnymi jelitami, chorobami wątroby czy problemach, takich jak zatwardzenia, wzdęcia, niestrawność i gazy. Występowanie niedoborów enzymów trawiennych może wiązać się z niezdolnością organizmu do trawienia, a co za tym idzie, także do właściwego wchłaniania się składników pokarmowych. Dodatkowo niestrawione cząsteczki pokarmów mogą być pożywką dla bakterii zasiedlających jelita, co często powoduje wzdęcia, gazy, czy nawet dysbiozę jelitową. Enzymy trawienne występują w owocach i jest to bromealina z ananasa oraz papina z papai. Enzymy, mogą także pochodzić z mięsa zwierzęcego w postaci tatara czy poddanego lekkiej obróbce, która nie powoduje ich zniszczenia. Dodatkowo enzymy mogą pochodzić z probiotyków oraz specjalnych suplementów, które zawierają wszystkie niezbędne enzymy trawienne w odpowiednich proporcjach.

Ważną informacją jest to, aby enzymy spożywać bezpośrednio przed posiłkiem. Jeżeli chcemy poradzić sobie z problemami związanymi z wytwarzaniem zbyt małej ilości enzymów warto pomyśleć o odbudowie naturalnej mikroflory jelit przy pomocy specjalnie dobranych preparatów probiotycznych oraz prebiotyków, które stanowią doskonałą pożywkę dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Ważne jest także wyrównanie niedoborów specjalnymi suplementami.